Περιοχή

" Το πανέμορφο Ζαγόρι είναι μια ζωντανή ιστορία και ένας απόμακρος θρύλος! "

αρχοντικό αρίστης

Ζαγοροχώρια

Τόπος με μοναδική φύση εκτείνεται πάνω στην καρδιά της βόρειας Πίνδου. Ψηλά και ογκώδη βουνά και αειθαλή δάση, εύφορες κοιλάδες, καταπράσινα οροπέδια, αμόλυντες λίμνες και ορμητικά ποτάμια, όλα μοναδικοί θησαυροί του περήφανου αυτού τόπου

Εδώ το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη μιάς πλούσιας χλωρίδας και σπάνιας πανίδας. Σημείο αναφοράς του τόπου οι δύο εθνικοί δρυμοί Βίκου / Αώου.

Το φαράγγι του Βίκου σχίζει τον ορεινό όγκο της γκαμήλας και αφήνει να περάσει ανάμεσα του ο κρυστάλλινος Βοϊδομάτης.

Τα τελευταία χρόνια η Αρίστη έχει καταξιωθεί σαν δημοφιλής προορισμός, επειδή η θέση της διευκολύνει την πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής και βεβαίως λόγω της εγγύτητάς της στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Δημοφιλής Επιλογές

Μονή Σπηλιώτισσας
Κατηφορίζοντας απο την Αρίστη προς το Βοιδομάτη αριστερά μέσα στο δάσος βρίσκεται το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας κτισμένο το 1579, όπου υπάρχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Ποταμός Βοιδομάτης
Μετά τη γέφυρα της Αρίστης, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού, υπάρχει μονοπάτι που προχωράει πλάι στο πιο κρύο και καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης.

Μπαλκόνι με θέα την χαράδρα του Βίκου
Το χωριό Βίκος απέχει 4 χιλ. απο την Αρίστη και εκεί υπάρχει ένα παρατηρητήριο απο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το φαράγγι απο ψηλά. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, υπάρχει μονοπάτι, που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτης.

Δρακολίμνες της Τύμφης
Στα 2100 μέτρα, στις μεγαλοπρεπείς κορφές της Τύμφης, βρίσκονται οι δρακολίμνες, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, διασχίζοντας το μονοπάτι που ξεκινάει απο τον Πάπιγκο.

Πέτρινα γεφύρια
Ο τόπος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γεφυριών στην Ελλάδα. Καλογερικό γεφύρι, κτισμένο στο φαράγγι του Βίκου, κοντά στο χωριό Κήποι. Γεφύρι του Λαζαρίδη, ανάμεσα στα χωριά Κήπων και Κουκουλίου. Γεφύρι του Κόκκορη, ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Δίλοφο. Γεφύρι του Αρκούδα, κάτω απο το Δίλοφο. Γεφύρι του Μύλου κοντά στους Κήπους. Γεφύρι του Μίσσιου, ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα.

αρχοντικό αρίστης ζαγοροχώρια
ξενοδοχεία ζαγοροχωρια

Στην πλατεία του χωριού στέκει αγέρωχη απο το 1718 η εκκλησία της κοίμησης της θεοτόκου με το ψηλό καμπαναριό και τις θαυμάσιας τεχνοτροπίας τοιχογραφίες της.

Απο το πρόγραμμα των υπαίθριων δραστηριοτήτων προτείνουμε την διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, ιππασία στο δάσος της Κλειδωνιάς πλάι στο Βοϊδομάτη και διάχιση του Βοϊδομάτη με rafting συνοδεία έμπειρων οδηγών για να γνωρίσετε μια άλλη διάσταση της φύσης.